DPB si ide prenajať dvadsiatku autobusov

04.07.2013 Bratislava

Bratislava 4. júla (TASR) - Dopravný podnik Bratislava (DPB) si ide prenajať dvadsiatku autobusov. Jeho vozidlový park je podľa hovorkyne Agáty Stanekovej prestarnutý a pre vysokú poruchovosť autobusov aj trolejbusov bol problém zabezpečiť dennú výpravu. Zaradiť prenajaté autobusy do premávky podnik plánuje na rok a pol.

DPB už na prenájom autobusov vyhlásil verejné obstarávanie. Hľadá maximálne desať sólo vozidiel s dĺžkou približne 12 metrov a desať kĺbových vozidiel o dĺžke asi 18 metrov. Predpokladaná celková hodnota nákupov na celé obdobie trvania rámcovej dohody je 900.000 eur.

DPB minulý mesiac informoval, že vysoké teploty vyradili z prevádzky dvadsiatku autobusov mestskej hromadnej dopravy (MHD). "Prasknutie niekoľkých palivových nádrží pohonných látok, prehrievanie paliva pri plynových vozidlách, čo spôsobilo poškodenie reduktorov plynu a pre zvýšené teploty evidujeme aj poruchy na elektroinštaláciách vozidiel," vymenúvala vtedy problémy Zuzana Vachová z DPB. Uviedla, že pre vysoké teploty sa počas posledných dní poruchovosť vozidiel zvýšila. Väčšina autobusov je však podľa jej slov po lehote životnosti a ich vek je približne 20 rokov a viac, preto podliehajú častým poruchám.

Podnik vtedy podľa Vachovej mimoriadne nasadil pracovníkov v dielňach, aby sa urýchlilo opravovanie porúch a nedošlo tak k výpadkom spojov najmä v špičkách. "Naši zamestnanci robia všetko preto, aby pokazené vozidlá opravili, niektoré opravy si vyžadujú dlhší čas, ďalšie vedia do premávky zaradiť v relatívne krátkom čase," podotkla dnes Staneková s tým, že poruchovosť vozidiel sa denne mení.

Podnik vyhlásil v máji súťaž aj na prenájom desiatich trolejbusov, rovnako na rok a pol, s predpokladanou hodnotou zákazky 1.629.000 eur. Podľa Stanekovej sa súťaž ešte neskončila. "Okrem toho sa ešte stále vyhodnocuje, ktoré vozidlá budú výhodnejšie, či autobusy alebo trolejbusy, podľa toho sa rozhodne o prenájme," dodala. V súčasnosti sa podľa nej zvažujú rôzne možnosti, aby podnik v septembri dokázal zabezpečiť výpravu.

Dopravný podnik koncom júna podpísal so spoločnosťou Škoda Electric zmluvu na dodávku 80 kusov nových trolejbusov v sume 41,62 milióna eur, z toho na 15 ks sólo trolejbusov, 15 ks trolejbusov s APU agregátom a 50 ks kĺbových trolejbusov, s možnosťou opcie na dodávku ďalších 40 ks trolejbusov. Prvých osem desiatok trolejbusov by mala vysúťažená spoločnosť dodať do leta 2015.
 

Vyberte región